Maanantaina 27.6 julkaistiin Naantalissa Birgitan Yö 2022 -taitelija

30.6.2022

Tänä vuonna Naantalin oma taiteiden yö, Birgitan Yö on torstaina 14.7 klo 18-23.

Birgitan Yö 2022 -taitelija on naantalilainen Mirkka Mattheiszen.

Tänä vuonna Naantalin oma taiteiden yö, Birgitan Yö on torstaina 14.7 klo 18-23. Silloin on Naantalin vanhakaupunki täynnä ohjelmaa: musiikkia, taidetta, runoja, teatteria jne. Tapahtuman järjestää Naantalin Kulttuuritaloyhdistys yhteistyökumppaneineen

Kyseisenä iltana huutokaupataan hyväntekeväisyyteen myös Birgitan Yön taitelijan taideteos, joka on hänen oma näkemyksensä pyhästä Birgitasta. Työ on nähtävissä ensi viikosta alkaen Pienessä Kirjapuodissa Naantalissa, torin laidalla. Teoksesta on myös  ”hiljainen huutokauppa” eli heti voi tehdä jo tarjouksen siitä siellä.

Seuraavassa taiteilijan omin sanoin työn taustaa:

”Birgitta-teokseni lähtökohtana on Pyhän Birgitan ja Neitsyt Marian läheinen ja erityinen suhde. Neitsyt Maria oli Birgitan ystävä, rinnallakulkija ja neuvoja. Jeesuksen morsiamena Birgitta oli Neitsyt Marian miniä. Heitä yhdisti myös äitiys sekä äitiyden suru. Birgitta jakoi Neitsyt Marian tuskan poikansa menettämisen vuoksi.

Siellä, missä Birgitta kulki ja rukoili, kasvaa kertoman mukaan ruusu, Rosa rubiginosa. Ruusu on myös Neitsyt Marian symboli.  Kirjaan olen kuvannut Brigitan ja Marian ruusuina. Välillä molemmat kukassa, välillä toinen nupussa, välillä kiulukkoina - kuvatakseni heidän erityisen suhteensa kaikkia puolia.

Piirrän enimmäkseen toissijaisella kädellä, pysyäkseni uteliaana, nöyränäkin, ja tavoittaakseni jotain piirtämieni kohteiden ainutlaatuisuudesta ja ihmeestä. Toissijaista kättä ei voi samalla tavalla kontrolloida kuin ensisijaista.

 

Kirjamuoto oli minulle luonteva toteutustapa, sillä työskentelen paljon kirjojen parissa. Osallistun työssäni kaikkiin kirjaksitulemisen vaiheisiin: kirjoitan, kustannustoimitan, kuvitan, taitan kirjoja ja saattelen niitä painotaloihin ja lukijoille. Kirjoitan itse runoja ja toimin runouden julkaisuyhteisössä.

Innoitusta teokseeni olen saanut Birgitan ilmestysten lisäksi Pirjo Kotamäen runoteoksesta Tämä hento maailma, omassa kuolemassaan. Runoja Pyhästä Birgitasta. Olen halunnut tuoda myös omaan teokseeni tätä hentoa maailmaa kuvaamalla jollain sivuilla katoavia, erittäin uhanalaisia lintu-, hyönteis- ja kasvilajeja. Kirjassa on myös lyhyitä tekstejä, jossa käyn runollista vuoropuhelua Birgitan ilmestysten ja Kotamäen teoksen kanssa. Kirjan on käsin sitonut runoilija Kaija Rantakari. Teokseni on kaksiosainen: kirjan lisäksi siihen kuuluu myös ”Birgitta-ruusua” ja peltosirkkuäitiä kuvaava piirrostyö.

Hyväntekeväisyyshuutokaupan tuoton osoitan hauraan meremme hyväksi Saaristomeren suojelurahastoon.”

Lisätiedot:  

Mirkka Mattheiszen, p. 040 775 2005

Senni Ala-Kotila     p. 040 745 4884

 

Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry

Yhteistyössä Naantalin kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa

Liitteet

Mirkka Mattheiszen
Mirkka Mattheiszen