Naantaliin kuvataidenäyttely taiteilijoiden ja harrastajien yhteistyönä

31.8.2017

Vuoropuhelun synnyttäminen taiteentekijöiden ja harrastajien välillä on ollut Kulttuuritaloyhdistyksessä kuvataiteen osalta tämän vuoden tavoite. Siihen johdatteli Suomen juhlavuoden yhdessä-teema.

Naantalilaiset taiteilijat ovat keväällä ottaneet mentoroitavikseen harrastajia ja kokoavat nyt lokakuussa heidän töistään näyttelyn Taidehuoneelle. Kantavana ajatuksena Kulttuuritaloyhdistyksen taidehankkeessa on kasvu.

Maaliskuinen keskustelutilaisuus Kuvitellut puutarhat – Kasvua taideharrastuksesta kokosi Cafe Akseliin lähes 50 paikallista harrastajaa taidekahveille. TaM Maija Tiiton alustus kuvataideharrastuksen merkityksistä innosti vilkkaaseen ja antoisaan keskusteluun niin hankkeessa mukana olevat ammattilaistaiteilijat kuin harrastajatkin.

Keskustelutilaisuuden jälkeen järjestettiin Kasvun paikka -yhteistapaaminen, joka käynnisti mentorointiprosessin. Taiteilijatiimin muodostavat Camilla Björkman, Tapani Kiippa, Maria Liitola ja Raimo Äijälä. Heistä Björkman, Kiippa ja Liitola saivat kukin oman harrastajaryhmänsä. Harrastajat ovat käyneet keskusteluja mentorinsa kanssa ja näin saaneet tukea omalle työlleen. Nyt ollaan loppusuoralla.

 

Lokakuun näyttelyssä 100 + 1 kohtaamista

Näyttelyssä yksi kohtaa monta. Se onkin koko hankkeen ydin – vuoropuhelu harrastajien ja taiteilijoiden sekä näyttelyn myötä myös teosten ja katsojien kesken. Teema on väljästi omakuvallinen. Harrastajia on kannustettu pohtimaan omaa ilmaisuaan sekä sitä, mikä heille on taiteessa tärkeää. Kasvaminen harrastajataiteilijana voi tarkoittaa esimerkiksi uskallusta ja halua astua tutun alueen ulkopuolelle tai syventää näkemistä ja vahvistaa omaa yksilöllisyyttään.

Hankkeessa mukana olevat harrastajat voivat tarjota 100+1 kohtaamista -näyttelyyn eri tekniikoilla ja materiaaleilla tehtyjä, kaksi- tai kolmiulotteisia, isoja tai pieniä teoksia. Taiteilijatiimi tekee teosvalinnat teemaan, tilaan ja näyttelykokonaisuuteen perustuen. Teoksia ei siis laiteta paremmusjärjestykseen eikä arvoteta, vaan valinnoilla rakennetaan mahdollisimman kantava kokonaisuus vuoropuhelua synnyttämään.

Hanke on saanut Naantalin kaupungin kulttuurilautakunnan Suomi100 -avustusta. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kohtaamisiin lokakuussa!

100+1 kohtaamista

Naantalin Taidehuone. Mannerheiminkatu 5
Avoinna pe 13.10.– su 29.10. klo 12–18
Avajaiset pe 13.10. klo 18

Kutsu näyttelyn avajaisiin on tässä ohessa.

 

 

Liitteet