Naantalin rannassa jokakesäinen perinne, trumputus ja iltavesper.

22.5.2020

​Klo 19.55 trumputtaja aloittaa rummutuksen Naantalin venesatamassa ja huutaa vanhan lorun, jonka tarkoituksena on hiljentää ihmiset kuuntelemaan kirkontornista klo 20 soitettavaa iltavesperiä.

Trumputus on 1700-luvun alusta peräisin oleva ilmoitustapa, jossa rummutuksen avulla ilmoitettiin kadun kulmissa kansalaisille uutisista sekä tulevista tapahtumista kuten vaaleista ja veronkeräyksestä.

Trumputtajia oli yleisesti vielä 1800-luvulla monissa Suomen kaupungeissa, Naantalissa aina 1900-luvun alkupuolelle. 

Trumputus-sana on peräisin 1700-luvulta ja se tarkoittaa rummuttamista. Naantali on ainoa kaupunki Suomessa, jossa perinne jatkuu kesällä joka päivä, kesäkuun 1. päivästä elokuun viimeiseen päivään.

Rummutus tapahtuu Naantalin venesatamassa kolmessa kohtaa, säästä riippumatta. 

Trumputtajina toimivat tänä vuonna :

Loviisa Ahlqvist, Ruusu Virtanen, Helmi Virtanen ja Joona Aaltonen.

Eli tänä vuonna 3 tyttöä ja yksi poika.

Trumputusvuoro kestää viikon kerrallaan ja trumputtajan voi tilata omiin juhliinsa pientä korvausta vastaan Naantalin lähialueella.

Tänä vuonna olemme huolehtineet myös koronaturvallisuudesta, trumputtajilla ovat mm.suojakäsineet normaalien hansikkaiden alla.

Tasan klo 20 kuullaan kirkontornista iltavesper eli trumpettisoolo. Vesperiä on soitettu Naantalin kirkossa vuodesta 1924 lähtien. 

Aikoinaan sen laittoi alulle kesiään Naantalissa viettänyt Julius Finnberg , joka toi idean tuliaisenaan opintomatkaltaan Saksan Hallesta.

Joka viikonpäivänä soi eri kappale eli virsi. Iltavesperin kuuleminen ennen vanhaan oli merkkinä siitä, että päivän työt oli saatu päätökseen ja alkoi rauhoittuminen illanviettoon.

Tänä vuonna koronasta johtuen Naantalin Museoyhdistys ei järjestä perinteistä pulla/mehu -tarjoilua ensimmäisen trumputuskerran kunniaksi.

Trumputuksen järjestää Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa, iltavesperin järjestää Naantalin kaupunki.

Lisätietoa iltavesperistä:

Anu Anttila 

Kulttuuri- ja tiedotussihteeri

Naantalin kaupunki

p. 02 - 4345 339

Lisätietoa trumputtamisesta:

Henri Nevari

Naantalin Kulttuuritaloyhdistys ry.

p. 040-545 4467

Kuvassa trumputtajat Helmi ja Ruusu Virtanen.

Kuvaa voi vapaasti käyttää. Kuvaaja: Henri Nevari