Katri Tuominen Pienestä Kirjapuodista avasi Naantalin vapun 2023

24.5.2023

Pienen Kirjapuodin yrittäjä piti hienon puheen vapun avajaistilaisuudessa sekä lakitti Naantalin auringon perinteiseen tapaan. Puheessaan hän muisteli lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia ja nosti esiin Jöns Budden ja kirjallisuuden sekä rohkaisi käyttämään kotikaupungin palveluita. Puhe löytyy tästä.

Arvoisa Wappukansa!

On suuri ilo ja kunnia saada pitää Wappupuhe, ja erityinen ilo on saada puhua täällä maailman kauneimmassa Naantalin vanhan kaupungin rannassa. Paikka itselleni tärkeä sielunmaisema, ja siihen liittyy myös paljon hauskoja muistoja vuosikymmenten varrelta. Varhaisin muisto on vapulta kuusikymmentäluvulta, ja näen siinä aivan elävästi itseni vanhempieni kanssa kävelemässä Puistotietä kohti Kaivohuonetta. Jalassa oli polvisukat ja pikkukengät, joihin lapsuudessani sai sonnustautua aina ensimmäistä kertaa vappuna. (Nyt tarvittaisiin ennemminkin pilkkihaalareita ja karvahattua). Kaivohuoneella oli iso lastentapahtuma ongintoineen ja ilmapalloineen ja muistan, miten hauskaa oli! Varovainen tosin piti olla, ettei vahingossakaan kävellyt rantaa pitemmälle Merisalille asti, koska se oli erittäin pahamainen ja pelottava disko! Aikanaan sitten vietettiin Kaivohuoneella myös lakkiaiset, ja silloin vasta hauskaa olikin. Uusilla, hohtavanvalkoisilla lakeilla keksittiin heitellä frisbeetä, joten se valkeus sai kyytiä heti kättelyssä.

Naantalin rannasta olen kuullut kerrottavan paljon tarinoita. Ehkä hauskin on se, että on kuulemma ollut tapana hilpeiden seurueitten kokoontuessa kesäiltoina rannan ravitsemusliikkeisiin ja  rahojen mahdollisesti loppuessa kesken kaiken hakea ratkaisua hyvinkin läheltä: Mannerheiminkadulla sijaitsi Säästöpankki ja kun sen tuttu pankinjohtaja asui siinä naapurissa, niin ei muuta kuin rahoja noutamaan kassaholvista!

Ajat muuttuvat ja yrittäjät vaihtuvat, mutta yksi asia on ja pysyy: ei ole yritystoimintaa ilman asiakkaita. Kun olin avannut Pienen Kirjapuodin Naantaliin, kävi kaupassa vanhempi rouva, joka pahoitteli sitä aikaa, kun kaupungissa ei ollut kirjakauppaa. Hän sanoi, että ”meiltä vietiin kirjakauppa”. Tätä lausahdusta ihmettelin kovasti. Miten niin ”vietiin”?! Ei yrittäjä lähde mihinkään niin kauan kun hänellä on asiakkaita. Mutta mikäli tärkeintä on hakea tuotteet hieman halvemmalla isompien paikkakuntien isoista kaupoista, bensanhinnasta, saati ekologisuudesta välittämättä, niin se on valinta, jonka seurauksena ei paikallisilla yrittäjillä ole elinmahdollisuuksia. Se, että isoissa ketjuliikkeissä on usein halvemmat hinnat, perustuu siihen, että kun ostavat isompia määriä kerrallaan, saavat neuvoteltua paremmat sisäänostohinnat. Kirjakauppa-alalla on lisäksi vielä ihan omat haasteensa tällä hetkellä. Kivijalkakirjakaupat häviävät suomalaisesta katukuvasta isoimmiltakin paikkakunnilta. Uutiskynnys ylittyy, mikäli paikkakunnalle tulee kirjakauppa: näin kävi Naantalissa kolme vuotta sitten ja nyt Ruovedellä viikko sitten. Ei mitään maailman metropoleja kumpikaan paikkakunta, mutta vanhoja sivistyskuntia molemmat.

Naantalissa historia suorastaan velvoittaa kirjallisuuskaupungiksi, nimittäin täällä vaikutti 1400-luvun loppupuolella munkkiveli Jöns Budde, jota pidetään Suomen ensimmäisenä nimeltä tunnettuna kirjailijana. Hän käänsi pyhiä tekstejä latinasta ruotsiksi nunnien lukemistoksi sekä papiston tarpeisiin, mutta niitä luettiin myös ajanvietteenä. Keskiajalla kääntäjän rooli oli huomattavan tärkeä, sillä vain harva osasi lukea tai kirjoittaa ja vielä harvempi hallitsi latinan. Käännösvalinnoillaan Budde pystyi vaikuttamaan ympäristönsä oloihin, ja pyhimysten auktoriteetteihin nojaavat tekstit saattoivat saada uuden merkityksen tarpeen mukaan. Budden tuotannosta tunnetaan edelleen noin 20 teosta. Jöns Budden kulttuuriperinnön vaalimiseksi on Naantalissa perustettu Jöns Budde -seura. Toisena tehtävänä sillä on vastata nykyhetken haasteisiin pitää lukemisen kulttuuria elinvoimaisena Naantalissa. Tämä tapahtuu lähinnä järjestämällä vuotuiset Naantalin Kirjajuhlat.

Onnellisena paluumuuttajana viitisen vuotta sitten, kun kävelin täällä Naantalin Vanhan kaupungin rannassa, Kuparivuorella, Kirkkopuistossa ja katselin Kaivohuoneelle päin, niin aloin haaveilla juuri tänne järjestettävästä kulttuurifestivaalista. Eipä aikaakaan, kun haave alkoi muotoutua todeksi, ja näin on luvassa jo historian neljännet Naantalin Kirjajuhlat elokuussa: aina hiukan paremmin järjestettynä, hiukan isompana ja tänä vuonna todennäköisesti myös osittain loppuunmyytynä. Isoimmat vetonaulat tänä vuonna ovat uudella kirjallaan Jenni Haukio, Sixten Korkman, Juha Hurme, Heli Laaksonen, Anja Erämaja, Kati Outinen, Anna-Leena Härkönen, Petri tamminen, Anna Kortelainen ja Juha Itkonen. Neljän päivän ajan kirjailijahaastatteluita, teatteria, musiikkia ja kuvataidetta. Yhteensä noin 90 esiintyjää, joista suurin osa Suomen eturivin taiteilijoita ja tutkijoita Naantalin Kaivohuoneella. Yhtenä vetonaulana heidän houkuttelemisekseen paikalle toimii juuri Naantalin vetovoima.

Naantalin kesä on siis kuin yhtä juhlaa! Nautitaan kesästä, kun se joskus saapuu, luetaan kirjoja, käydään kesäteattereissa, ja tapahtumissa ja käytetään kotikaupunkimme palveluita!

Oikein hauskaa vappua kaikille!

Ktri Tuominen, Pieni Kirjapuoti

 

Naantalin Siniset
Naantalin Siniset